Are You Donor Conceived | 2015 National Conference Final Program
279
page,page-id-279,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,qode-theme-ver-3.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

2015 National Conference Final Program

Title Description Speaker(s) Time
Arrival and Morning Tea/Coffee Introduce yourself and have a chat/network with other delegates 10:00 – 10:15am15 min
Welcome Set the scene for the day. Lauren Burns (MC).
Lauren was donor conceived at Prince Henry’s Hospital in Melbourne.
10:20 – 10:30am10 min
Music Performance Three songs co-written and performed by donor conceived people.
“The Search”“Face”“Resemblance”
Jeff Springfield, Chloe Allworthy, Katherine Vowles and Michael Griffiths. All donor conceived. 10:35 – 10:45am10 min
How Does it Feel to be Donor Conceived? Donor conceived people talking about their personal experiences, and answering questions from the audience. A revolving panel of donor conceived people.
Facilitated by Ross Hunter who was donor conceived at Prince Henry’s Hospital.
10:50 – 11:30am40 min
DNA Database Testing – What is it and How do I Interpret the Results? An exploration of the science underpinning DNA testing. Handy tips on how to interpret results from common DNA databases such as FamilyTreeDNA and 23andMe which include family finder functionality. Damian Adams. Damian is a researcher at the University of South Australia. He is currently undertaking a PhD into outcomes of donor conception.He was donor conceived at the Queen Elizabeth Hospital in South Australia. 11:35 – 12 midday25 min
How Does it Feel to be a Donor? Sperm and egg donors talk about their personal experiences, and answer questions from the audience. A revolving panel of donors.Facilitated by Ian Smith.Ian was a donor at Prince Henry’s Hospital in Melbourne. 12:05 – 12:45pm40 min
Lunch An informal setting for donors, donor conceived people and conference speakers to interact Donor conceived people, donors and invited guests 12:50 – 1:35pm45 min
Keynote Speech Human Rights and the Law.The rights of donor conceived people in the context of Australia’s existing human rights framework. His Honour Chief Judge John Pascoe, AO , CVOChief Judge of the Federal Circuit Court of Australia. 1:40 – 2:05pm25 min
Evolution of Assisted Reproductive Treatment Laws Across Australia & NZ: 1984 – Present  Historical context of clinic contracts and current state of laws governing donor conception across the jurisdictions of VIC, NSW, SA, WA and states and territories without legislation. Dr Sonia Allan.Senior Lecturer, Macquarie Law School.
2012 Global Health Law Fellow at Georgetown University Law Center, Washington D.C.
2:10pm – 2:35pm25 min
Learning from the History of the Adoption Law Reform Experience  A mixed panel to reflect on similarities and differences in adoption law reform. How was the Victorian 1984 adoption law reform replicated across Australia and parts of the world? Dr Sue Green (adoptee)Anne Sullivan (mother)Jo Fraser (mother)Coleen Clare (adoptive mother and Manager of VANISH)

 

2:40 – 3:05pm25 min
Tea/Coffee Break  Have a chat/network. Speakers are invited to stay if they wish   3:10 – 3:25pm15 min
Assisted Reproductive Treatment Further Amendment Bill 2014 Personal reflections from legislators who undertook the inquiry into access to information for donor conceived people in Victoria. What convinced them that this was an important issue that needed attention? Explanation of how the new law being enacted in Victoria will affect donor conceived people’s rights. The Honourable Jane Garrett
Minister for Emergency Services
Minister for Consumer Affairs, Gaming and Liquor RegulationAnthony Carbines, MP for Ivanhoe, Parliamentary Secretary for the EnvironmentClem Newton-Brown, former MP for Prahran, former Chair of the Law Reform Committee
3:30 – 4:00pm30 min
State and Country Based Break-out Groups Discuss ways to network with local donor conceived people and provide peer support. Discuss how to influence public opinion.Discuss what rights donor conceived people should have in your state/country, and how to achieve these rights. Break-out groupsFocal(s) from each state or country will facilitate the discussion.Mentors from the Victorian and Federal experiences of law reform will be floating between each of the break-out groups to provide advice and answer questions. 4:05 – 4:35pm30 min
Wrap-up Group activity of where to from here, taking feedback from the audience. Thank you. Lauren Burns. Lauren was donor conceived at Prince Henry’s Hospital in Melbourne. 4:40 – 5:00pm20 min
Dinner Vapiano 347 Flinders Lane, Melbourne All participants and speakers are welcome to attend 6:30pm